CATEQUESI EN FAMÍLIA I… A CASA (per fer en aquests dies de confinament) 1 IV DIUMENGE DE QUARESMA – CILCE A (oratori) .

Per fer en aquests dies de confinament

Hola famílies! des del SIC (secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears) hem pensat que, durant aquests dies que no podreu sortir a jugar al carrer, necessitareu algun recurs per continuar amb el procés catequètic que havíem començat amb els vostres fills i filles.

Es tracta d’un recurs per fer la catequesi en família, vàlid tant si els vostres fills són d’una edat o una altra ja que a casa no els podem separar per edats, adaptat a l’espai de casa, i orientat a comprendre i viure l’Evangeli del Diumenge que vindrà. Avui us fem arribar 2 recursos: el primer serà un oratori per fer a casa i el segon una catequesi per assimilar els continguts associats a aquell oratori. Tots dos recursos us els passarem en pdf i amb cada document us adjuntarem un enllaç amb un vídeo tutorial per poder dur a la pràctica amb els vostres fills cada recurs.

Podeu triar els dies que us vagin millor i, també, si voleu fer primer l’oratori o la sessió de continguts. Nosaltres intentarem enviar el més aviat possible tots dos recursos i vosaltres us organitzeu com us vagi millor. Calculem que cada sessió pot durar, més o menys, una hora per tant, el que estem proposant són recursos per fer dues hores de catequesi en família a la setmana (recomanem fer-los en dies diferents). Deixem a la vostra consideració la possibilitat de reduir o allargar l’estona que dediqueu a cada recurs ja que ningú millor que vosaltres coneix la capacitat d’atenció i aprenentatge dels vostres fills. Adapteu com millor us sembli cada recurs i tot allò que us proposem.

Anem per feina!

1. PREPAREM L’ESPAI PER A FER ORATORI

Som molt conscients que pot semblar agosarat voler dedicar un espai de casa per l’oratori però, potser podem tenir algun petit racó on hi podem posar una imatge, la Bíblia oberta, una espelmeta que encendrem quan fem pregària…

A la parròquia hi tenim molts espais i l’oratori el fem amb tots els seus elements (sagrari, catifa, bancs…) però a casa n’hi ha prou amb el fet que senzillament tinguem la Bíblia oberta i alguna imatge de la Mare de Déu, un crucifix o un la imatge del patró o patrona del nostre poble o ciutat, amb una espelmeta en un racó o moble adequat.

Millor si l’espai d’oratori pot ser fix, així ens recordem del Senyor sempre que passem per allà o ens hi acostem. Els nostres fills ens poden ajudar a triar i ambientar l’espai d’oratori.

2. JOC

 

• El cec i el pigall: omplim l’espai d’obstacles (coixins, capses, joguines…) i després tapem els ulls del nostre fill/a amb un mocador. Es tracta d’anar-lo orientant amb la veu per tal que no ensopegui i mentre es mou lliurement per l’espai. Per orientar-lo es pot fer dient: davant, darrera, dreta, esquerra… o també tocant-lo a cada espatlla (dreta/esquerra) fent un cop a l’esquena (per anar endavant) o dos (per aturar-se)

Joc de memòria:

al mateix espai amb tot ben escampat, fer observar bé on són els obstacles i després tancar el llum a veure qui sap travessar la sala sense caure ni ensopegar.

La capsa dels objectes misteriosos: dins una capsa amb tapa hi podem posar diferents objectes de casa per tal que els nostres fills/es endevinin què hi ha només amb el tacte.

La part pel tot: podem agafar la imatge de la portada d’una revista o un dibuix on hi hagi algun personatge que ells coneixen i estripar-lo en unes quantes parts, després posem totes les parts dins una bossa i les anem treien aleatòriament d’una en una a veure quantes parts necessiten per endevinar de quin personatge es tracta.

3. RELAXACIÓ

Buscarem al YouTube el següent enllaç i seguirem les pautes que ens dóna amb molta
atenció:

Us recomanem molt aquest llibre per treballar la relaxació amb els vostres fills

4. LA PREGÀRIA DEL COR

Un cop estem ben relaxats ens disposem a anar/entrar al nostre espai/racó d’oratori (que prèviament hem preparat i ambientat tan bé com hem pogut). L’entrada/anada l’hem de fer en ordre, d’un en un, sense córrer ni fer xivarri, i mostrant un respecte per l’espai que entre tots hem preparat fent una inclinació en arribar-hi. Seurem en forma d'”U” mirant cap a la imatge i la Bíblia.

Un cop hi siguem tots posarem una mica de música de relaxació amb el mòbil (no massa forta)
i ens disposarem a fer “la pregària del cor”. Això es fa tancant els ulls, respirant a fons i recordant totes aquelles coses que ens han passat ens els darrers dies.

Estaria bé ajudar als infants a fer-se conscients de les emocions que els ha generat aquesta situació de confinament, el fet de no anar a l’escola, no poder sortir a jugar, no veure’s amb els amics, no poder anar a casa dels avis, preguntar-los si tenen por d’aquesta malaltia que tothom anomena…

5. ESCOLTEM LA PARAULA DE DÉU

Després d’una estona encenem l’espelma i ens disposem a escoltar què ens diu el Senyor avui. El pare o la mare es posa dret/a i llegeix de la Bíblia la següent cita: Jn 9, 1-7 (si no la tenim a mà ho podem llegir d’aquest document però no és gens recomanable) En aquell temps, Jesús veié tot passant un cec de naixement. Els deixebles li preguntaren:
«Rabí, ¿qui va pecar, que naixés cec aquest home, ell o els seus pares?» Jesús contestà:
«Això no ha estat perquè vagi pecar ni ell ni els seus pares; és perquè en ell es revelin les
obres de Déu. Mentre és de dia, jo he de treballar fent les obres del qui m’ha enviat.

La nit s’acosta, quan ningú no pot treballar. Mentre soc en el món soc la llum del món.» Dit això escopí a terra, va fer amb la saliva una mica de fang, l’estengué sobre els ulls del cec i li digué: «Ves a rentar-te a la piscina de Siloè.» Aquest nom significa ‘enviat’. Ell hi anà, s’hi rentà i tornà veient-hi.

Un cop llegit ben poc a poc i de manera que els infants ho puguin comprendre, passarem a que els infants fassin un petó al llibre de la Paraula i després deixarem la Bíblia al seu lloc. Seguidament remarcarem 3 idees principals:
1. Déu és un Pare que ens estima, no castiga mai i, quan algú emmalalteix no ho
podem interpretar com un càstig de Déu.
2. Jesús ens vol guarir i, tal i com va fer amb aquest cec de naixement, ens ajudarà
a superar les dificultats que passin les persones que es posin malaltes.
3. Jesús és Llum i ens ajuda a veure-hi perquè ens fa estimar i mirar les coses amb
fe, de manera que no podem restar indiferents (fent el cec) sinó que ens hem
d’implicar.

6. ESPAI SAGRAT

El següent pas és animar als infants a entrar a l’espai sagrat, això vol dir convidar-los a que facin la seva pregària en veu alta, sense vergonya, i que diguin allò que els surti del cor (hem de ser molt curosos en no censurar-los ni encaminar-los a que diguin allò que a nosaltres ens sembli correcte)
A la parròquia l’espai sagrat està delimitat per una catifa que només es pot trepitjar en el moment de fer aquestes pregàries, a casa feu-ho com pugueu (potser posant-se davant de la imatge amb què hem ambientat el nostre racó per exemple…)

Ens podem unir a cada intenció de pregària dient junts: “amb tot el cor us ho demanen Senyor”. Els adults també hem de dir en veu alta les nostres pregàries i allò que ens hagi suscitat aquesta estona d’oratori. Això ajudarà al vostres fills i filles a valorar aquesta estona compartida en família.

7. PARENOSTRE I BENEDICCIÓ FINAL

Un cop acabades les pregàries direm junts el Parenostre i en acabar us proposem que beneïu als vostres fills. No us faci vergonya ni tampoc tingueu cap complex, podeu beneir els vostres fills i és un gest que abans els pares i les mares feien i poc a poc s’ha anat perdent.
Ho podeu fer fent una creueta al seu front o imposant-los les mans demanant a Déu que els protegeixi, els guardi sempre i els condueixi de la seva mà.
En acabar sortim de l’oratori amb el mateix ordre i la mateixa calma que hi hem entrat.

8. QUADERN DE VIDA

Us proposem, també, que animeu als vostres fills/es a escriure (no necessàriament ara, sinó quan tinguin una estona que no sàpiguen què fer… aquests dies n’hi haurà moltes d’aquestes) com s’han sentit quan heu estat junts fent oratori i com viuen la seva relació íntima i personal amb Jesús.
És com fer un diari espiritual que podem anar acompanyant per veure com creixen i van consolidant la seva relació amb el Senyor.